Cursus tekenen en schilderen voor kinderen

Geplaatst op Posted in actueel
1 december 2017
16:00 - 17:00

Cursus tekenen en schilderen voor kinderen

Kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar willen graag de wereld weergeven zoals ze die zien. Voor die tijd zijn ze vooral bezig met schematische tekeningen, oftewel het intellectuele realisme, zoals het bekende huis, de boom en poppetjes. Ongeveer vanaf 8 jaar zien ze dat de schematische weergave niet meer voldoet. Ze willen het “echter” maken: het visuele realisme*. Op school is er vaak te weinig tijd en expertise om in deze wens tegemoet te treden. Als u merkt dat uw kind altijd met plezier heeft getekend en opeens gaat twijfelen aan zijn/haar kunnen is het wellicht tijd om wat extra tekenvaardigheden te leren. Tekenen is echt te leren!

De voordelen van tekenen op een rij:

Je leert heel goed te kijken naar de dingen om je heen: focussen. Je traint je oog-hand coördinatie. Je leert dat beeld uit verschillende aspecten is opgebouwd: licht, kleur, vorm, textuur. En je leert technieken om je tekening “echter” te laten lijken!

Om het niet al te serieus te maken gaan we op verschillende manieren waarnemen. Waarnemen doe je niet alleen met je ogen. We zoeken het experiment op in het onderwerp en de techniek. Het is een afwisselende cursus waar grove en fijne motoriek toe gepast worden. Waar je soms stil werkt en soms samen iets groots maakt met muziek. Of we gaan naar buiten voor inspiratie.

Mijn insteek is dat de inspiratie begint bij het kind zelf. Waardoor er in de groep geen 2 dezelfde kunstwerken te vinden zijn. Tenslotte is het het allerleukste als je iets maakt wat je zelf interessant vindt!

Wie ben ik?

Ik ben Iris en ik maak muurschilderingen. Dat zijn vaak grote schilderingen. Maar ik kan ook klein en gedetailleerd werken. Ik heb een 1e graad bevoegdheid als docent beeldende kunst en vormgeving gehaald aan ArtEZ in Arnhem. Ook heb ik een propedeuse in beeldende creatieve therapie en ben afgestudeert aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint Joost in Breda. Tenslotte heb ik de Academie voor Kunst en Ambacht gevolgd. Ik heb een brede interesse voor verschillende technieken: van fresco (waarbij je gaat stukadoren), diverse schildertechnieken, textiele vormgeving tot fotografie. Mijn missie is om kinderen en volwassenen te inspireren om te creëeren vanuit hun authentieke zelf. Iedereen heeft wel ergens een fascinatie of een passie voor. Of het klein en zacht is of iets groots en woest…

Het is het waard om te laten zien!

Ken je iemand die dit interessant vindt? Deel dit artikel!

* ‘Children’s Drawings of the human figure’ van Maureen Cox

 

Praktische informatie

-Voor kinderen van 8 tot 12 jaar

-Start vrijdag 6 oktober van 16.00 – 17.00 uur

-Kosten €125,- voor 14 lessen

-Door Iris van Valkenhoef

– Aanmelden kan door te mailen naar info@irisvanvalkenhoef.nl of bellen of appen naar 06-24884123